Forum - Zarządzanie
| Zarządzanie |  |
Temat: | |Dodał: | |Odp: | |Wyśw: | |Data dod.: | Eco driving we flocie | ciechu | 2 | 4590 | 03-10 19:51 |
ciechu (03-10 19:51) | | Witam! Jestem studentem V roku Wyższej Szkoły Logistyki. Tematem mojej pracy magisterskiej są korzyści wynikające z zastosowania technik eco driving'u we flocie, niestety mam problem ze znalezieniem firmy, która przeszkoliła pracowników z tego zakresu, oraz udostępniła by mi dane na ten temat. W związku z tym mam pytanie: Czy w Państwa firmach stosuje się eco driving w samochodach firmowych, jako element przynoszący oszczędności nie tylko w postaci zaoszczędzonego paliwa, ale też oszczędności w eksploatacji czy też poprawie bezpieczeństwa? Eco driving niestety nie jest tak popularny, jak szkolenia chociażby z zakresu bezpiecznej jazdy, ale za to może dać duże oszczędności w użytkowaniu floty. W końcu to paliwo stanowi jeden z największych kosztów użytkowania floty. Zapraszam do dyskusji oraz z drugiej strony proszę o pomoc;) |
| | monter (03-12 17:54) | | Pracowałem w paru firmach farmaceutycznych flota -300-700 samochodów nikogo nie interesuje eco driving. Eco driving to sztuczny problem i kierownicy dużych flot mają to gdzieś czy spalę 6 czy 7 litrów na 100 zresztą mnie też to nie interesuje nie płacę za paliwo a wolę dynamiczną jazdę jeśli można o takiej mówić w 90 KM Corolli. Firmyraczej tną na oleju i innych materiałach eksploatacyjnych ale nie na paliwie |
| | ciechu (03-12 19:05) | | No i tutaj jest największy problem, ponieważ tną koszty tam, gdzie nie powinny, ponieważ moim zdaniem lepiej jest zainwestować w regularne przeglądy (czyt. wymiany filtrów, oleju, klocków itp.) przez co redukuje się ryzyko awarii samochodu, czy też poniesieniem jeszcze większych kosztów jak choćby zerwanie paska rozrządu, nie wymieniając go na czas. Niestety, w rzeczywistości jest jak jest i gdy szukam jakiejś firmy również spotykam się z opiniami, że im zależy bardziej na czasie niż na paliwie, z jednej strony racja, a z drugiej... Nie wiem, w każdym razie jakbym był właścicielem firmy posiadającej jakąś flotę, na pewno bym się to kwestią zainteresował. |
| |
 |
Uwaga! Aby móc korzystać z forum, musisz się zalogować:
Jeżeli nie masz konta, zarejestruj się już teraz, u nas podajesz tylko login, hasło i email, a cała rejestracja zajmuje około 30 sekund. A może zapomniałeś hasło lub login? Nic nie szkodzi, w tej sytuacji pomożemy! |
|
|
Produkty i usułgi flotowe
|